Katarakt, göz içerisinde bulunan ve işlevi görüntüyü retina tabakası üzerine odaklamak olan göz merceğinin bozulması ve saydamlığını kaybetmesi ile ortaya çıkmaktadır. Mercek saydamlığını kaybetmesi ile birlikte ışığın ve görüntünün retinaya ulaşmasını engellemektedir. Bu durumda görme kaybına yol açmaktadır.
Katarakt Nedir?
Katarakt Nedir? Göz bebeğinin arkasında yer alan göz merceğinin zaman içerisinde şeffaflığını yitirmesi olarak tanımlanmaktadır. Bulanık görmeye neden olan bir durumdur. Aynı zamanda daha çok orta yaş ve üzerinde meydana gelmektedir. Göz merceği saydamlığı yitirmekte ve matlaşmaktadır. Bununla birlikte görme kalitesi azalmakta ve renkler soluklaşmaktadır. Işığa karşı bir hassasiyet oluşmaktadır. Genelde ilerleyen yaşlarda oluşan bir sorundur fakat bebeklerde de ortaya çıkabilmektedir. Belirtileri ortaya çıktığında mutlaka muayene edilmesi ve tedavi edilmesi gereken bir sorundur.
Katarakt Neden Olur?
Katarakt Neden Olur? En sık görülen nedeni yaşlanma ile birlikte merceğin içerisinde oluşan değişimlerdir. Bazı durumlarda da çocuklarda oluşabilmektedir. Metabolik sorunlar, akraba evliliği, anne karnında oluşan problemler, mikrobik sorunlar, gebelikte ilaç kullanılması bu duruma neden olabilmektedir. Bununla birlikte göz travması, şeker hastalığı, göz içinde oluşan iltihap, böbrek hastalığı ve yüksek kan basıncı da sebepler arasında yer almaktadır. Bir diğer neden ise uzun süre kortizonlu ilaç kullanılmasıdır. Mutlaka dikkat edilmesi gereken bir durumdur çünkü kişinin kör olmasına yol açabilmektedir. Fark edildiği anda kontrol ettirilmesi gerekmektedir.
Katarakt Belirtileri Nelerdir?
Birçok farklı nedenden dolayı oluşabilen bu hastalık, birtakım belirtiler ile kendini ortaya çıkarmaktadır. Belirtiler hissedildiğinde direkt kontrol edilmesi ve tedavi uygulanması önerilmektedir. Aynı zamanda belirtilerinin arasında neler olduğu ise pek çok kişi tarafından merak edilen sorular arasında bulunmaktadır. Katarakt belirtileri şu şekilde sıralanmaktadır:
- Çift görme
- Zamanla görmede azalma oluşması
- Renklerin solması veya sararması
- Işığa karşı hassasiyet
- Okuma yaparken zorlanma
- Gece görüşünce bozulma
Katarakt Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Katarakt Tedavi Yöntemleri Nelerdir? Zaman geçtikte ilerleyen ve ilerlemesi durdurulamayan bir hastalık olduğu gözlemlenmektedir. Tek bir tedavisi bulunmaktadır ve bu tedavi yöntemi ise ameliyattır. İlaç tedavisi veya gözlük kullanımı iyileşme sağlamamaktadır. Fakat son dönemlerde oldukça sık uygulanan akıllı lens tedavisi bulunmaktadır. Hastaya uygun şekilde tedavi gerçekleştirilmekte ve böylelikle iyileşmesine olanak sağlanmaktadır.
Katarakt Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Katarakt ameliyatına hastanın gözüne mikro kesiler atılarak başlanmaktadır. Bu kesiler aracılığı ile göze girilmekte ve saydamlığını yitirmiş olan lens değiştirilmektedir. Yapay lens kullanılmakta ve hastanın görme kalitesi oldukça fazla arttırılmaktadır. Ayrıca dikiş gerektiren bir yöntem değildir. Günümüzde uygulanan modern tekniklerden biri de fakoemülsifikasyon olarak bilinmektedir. Bu yöntemde hastanın hastanede yatmasına gerek duyulmamaktadır. Aynı gün içerisinde taburcu edilmektedir. Sonraki gün ise kontrole çağırılmaktadır.
Ameliyat için herhangi bir enjeksiyonun kullanılmasına gerek duyulmamaktadır. Damla yardımı ile uyuşturma işlemi gerçekleştirilmektedir.
Katarakt Ameliyatı Riskleri Nelerdir?
Katarakt ameliyatı riskleri nelerdir? Her cerrahi yöntemde olduğu gibi bu yöntemde de riskler bulunmaktadır. Göz içi kanamalar, göz içi lensin ölçümünün yapılamaması gibi durumlar riskler arasında bulunmaktadır.
Katarakt Ameliyatı Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler
Ameliyat sonrasında hastanın birkaç saat dinlenmesi gerekmektedir. Mümkün olduğunda öne eğilmemesi ve ağır kaldırmaması gerekmektedir. Herhangi bir şekilde ağrı oluşursa ilaç alınmaktadır. Aynı zamanda aspirin kullanılmaması gerekmektedir. Geçmeyen ağrılar ise muayene edilmelidir. Ameliyat edilen gözün olduğu tarafa doğru yatılmaması önerilmektedir.
Ameliyatsız Katarakt Tedavisi
Ameliyatsız katarakt tedavisi bulunmamaktadır. Alternatif tıp yöntemleri, ilaç, egzersiz gibi etkenler iyileşmesine neden olmamaktadır. Bu nedenle gerekli durumlarda mutlaka ameliyat uygulanması gerekmektedir.
Sosyal Medyada Paylaş:
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Karasu Hastalığı Nedir?
Karasu hastalığı nedir? Bir diğer ismi glokom veya göz tansiyonu olarak bilinmektedir. Göz içi basıncının yükselmesi sonucunda oluşan göz siniri harabiyeti şeklinde tanımlanmaktadır. Sıkça rastlanılma...
Göz (Kornea) Nakli Nedir?
Göz nakli, halk arasında bu adla anılmakla birlikte, aslında gözün yalnızca kornea tabakasının nakli olup, göze ait diğer yapılar nakledilmemektedir. Bu nedenle tıp dilinde, “kornea nakli” şeklinde an...
Göz Seğirmesi
“Hava bulanıyor, kar mı yağacak Sol gözüm seğriyor, yar mi gelecek?” Bu Sivas-Şarkışla türküsü, göz seğirmelerini stres kaynaklı bir nedene bağlar. Esasen büyük oranda da doğru olan bu folklorik tespi...