Kornea nakli hakkında merak edilen birçok soru bulunmaktadır. Fakat öncelikle kornea, göz küresinin en ön kısmında yer alan şeffaf bir toku olarak tanımlanmaktadır. Dış dünya ile gözün arasındaki bağlantıyı sağlamaktadır. Kişilerin görüntüyü algılayabilmesi için gereken ışığın göze ilk iletildiği ve ışığın kırılmaya başladığı bölge olarak bilinmektedir. Bu noktada kırılan ışık ise göz bebeği ile gözün iç kısmına iletilmektedir. Ardından göz merceği tarafından tekrardan kırılan ışık, retinada net görmenin gerçekleştiği sarı noktaya odaklanmaktadır. Daha sonra sarı noktada bulunan hücreler ile sinir ucuna bir aktarım sağlanmakta ve beynin görme merkezine iletilmektedir. Burada net bir görüntünün oluşabilmesi içinse korneaya ihtiyaç duyulmaktadır.
Kornea Nakli Nedir?
Kornea nakli nedir? Korneanın etkilendiği farklı sağlık sorunlarından dolayı korneanın alınması ve verici vücuttan alınan korneanın hastaya nakledilmesine verilen isimdir. Bu nakil yönteminde korneanın tamamı veya bir kısmı nakledilebilmektedir. Oldukça az sayıda seçili vakalarda yapay kornea dokuları nakil işlemi uygulanabilmektedir. Nakil donörleri ise hayatını kaybetmiş olan kişilerdir. Fakat bilinmeyen nedenlerden dolayı hayatını kaybeden kişiler donör olamamaktadır. Çünkü bilinmeyen durumlarda kişinin vücudunda bilinmeyen enfeksiyonlar olabilmektedir. Bu durum nakil yapılacak kişiye zarar verebileceğinden dolayı tercih edilmemektedir.
Kornea dokusu diğer organlarda olduğu gibi uyuma gerek duymamaktadır. Bundan dolayı uyum olup olmamasına bakılmadan nakil gerçekleştirilebilmektedir. Genelde oldukça başarılı bir şekilde sonuçlanmaktadır fakat bazı risklerinin olduğu da bilinmektedir.
Kornea Nakli Nasıl Yapılır?
Kornea nakli nasıl yapılır? Naklin gerçekleştirilebilmesi için kişinin öncelikle belli başlı muayenelerden ve testlerden geçmesi gerekmektedir. Gerekli tüm muayeneler yapıldıktan sonra nakle karar verilmektedir. İlk olarak önceden hazırlanmış olan verici korneanın üst kısmı, korneanın merkezinde alıcı yatağa uygun bir şekilde hazırlanmaktadır. Ardından alıcı yatağa dikilmektedir. Göze en az 16 adet dikiş atılmaktadır. Daha sonra ise göz antibiyotikli ilaç uygulanarak işleme son verilmektedir. Ameliyatın süresi ise ortalama 40 ile 50 dakikadır ancak bu süre kişiye göre değişim gösterebilmektedir.
Kornea Nakli Neden Yapılır?
Kornea nakli neden yapılır? Nakil, korneadaki bulanıklıklara bağlı olarak görme keskinliği azalan hastalara yapılmaktadır. Keratokonus, büllöz keratopani gibi durumlarda sıkça uygulanan bir yöntemdir. Bunun yanında kornea distofileri, kornea iltihapları gibi durumlarda da uygulanmaktadır. Birçok farklı nedenden dolayı oluşabilen sorunlar nedeniyle uygulanan bir yöntemdir. Kişinin durumu detaylı bir şekilde kontrol edilmekte ve buna uygun olarak ameliyata karar verilmektedir.
Kornea Nakli Belirtileri
Kornea nakli belirtileri bazı hastalarda ortaya çıkmaktadır. Nakilden sonra doku reddi meydana geldiğinden dolayı ortaya çıkan belirtiler bulunmaktadır. Özellikle nakil yapılan hastada gözde kızarıklık, ışığa karşı hassasiyet, görmede azalma doku reddinin belirtileri arasında yer almaktadır. Eğer nakilden sonraki süreçte bu tarz durumlar ortaya çıkarsa hastanın mutlaka doktora başvurması gerekmektedir.
Kornea Nakli Ameliyatı
Kornea nakli ameliyatı, ortalama 40-50 dakika sürmektedir. Ameliyatın bazı riskleri vardır fakat bu riskler nadiren ortaya çıkmaktadır. Bununla birlikte genelde başarılı bir şekilde gerçekleştirilmektedir. Hayatını kaybeden kişiler vericidir ve bu kişilerin neden hayatını kaybettiğinin bilinmesi gerekmektedir. Bunun yanında diğer organlarda olduğu gibi doku uyumuna bakılmamaktadır.
Kornea Nakli Ameliyatı Sonrası İyileşme
Kornea nakli ameliyatı sonrası iyileşme süresi ortalama birkaç hafta veya birkaç ay sürebilmektedir. Tam iyileşme süresi hastadan hastaya değişim göstermektedir. Ameliyattan sonraki süreçte hasta bir süre hastanede yatırılmakta ve ardından taburcu edilmektedir. Bununla birlikte düzenli kontrollere gelinmesi gerekmektedir. İyileşmenin ne durumda olduğuna mutlaka bakılmakta ve bu duruma göre hareket edilmektedir.
Sosyal Medyada Paylaş:
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Katarakt Ameliyatı Riskleri
Bu riskler genelde gecikmiş durumlarda ve yaşlılarda daha çok ortaya çıkmaktadır. Katarakt hangi yaşta ortaya çıkarsa çıksın erkenden tedavi edilmediği sürece sertleşmekte ve ameliyatı zorlaşmaktadır....
Göz (Kornea) Nakli Nedir?
Göz nakli, halk arasında bu adla anılmakla birlikte, aslında gözün yalnızca kornea tabakasının nakli olup, göze ait diğer yapılar nakledilmemektedir. Bu nedenle tıp dilinde, “kornea nakli” şeklinde an...
Keratoplasti
Keratoplasti, kornea nakli olarak da bilinmektedir. Korneanın bir kısmını bir donörden alınan kornea dokusu ile değiştirmek için uygulanmakta olan bir cerrahi prosedür olarak tanımlanmaktadır. Kornea,...