Karasu hastalığı nedir? Bir diğer ismi glokom veya göz tansiyonu olarak bilinmektedir. Göz içi basıncının yükselmesi sonucunda oluşan göz siniri harabiyeti şeklinde tanımlanmaktadır. Sıkça rastlanılmakta olan bu hastalık erken dönemde tedavi edilmez ise görme kaybına neden olmaktadır. Gözün içerisinde bulunmakta olan ve aköz sıvısı olarak isimlendirilen bir sıvı bulunmaktadır. Bu göz sıvısı eş zamanlı olarak bazı yollar ile gözü terk etmektedir. Göz tansiyonu hastalığında, göz içi sıvının dışa akım yolunda çıplak göz ile görülemeyecek boyutta bir tıkanıklık meydana gelmektedir.
Tıkanıklık sonucunda artmakta olan göz içi sıvısı, göz içi basıncının da artmasına neden olmaktadır. Artan göz içi basıncı da optik sinir olarak da bilinmekte olan görme sinirine bası yolu ile zarar vermektedir. Sinirde geri dönüştürülemeyecek bir hasara yol açmaktadır.
Karasu Hastalığı Neden Olur?
Karasu hastalığı neden olur? Hemen herkeste ortaya çıkabilmekte olan bir hastalıktır. Hiçbir şikayete sahip olmayan kişilerde bile oluşum gösterebilmektedir. Göz içi basıncı normalde daha yüksek olan kişilerde ortaya çıkma ihtimalinin daha yüksek olduğu gözlemlenmektedir. 35 yaş üzerinde olan bireylerde, ailesinde glokom bulunmakta olanlarda, şeker hastalığı, şiddetli kansızlık ya da şoklar nedeniyle oluşabilmektedir. Aynı zamanda göz tümörleri, uzun süre kortizon tedavisi, migren sonucunda da oluşum gösterebilmektedir.
Risk faktörlerine sahip olan kişilerde bu durumun ortaya çıkma olasılığının daha yüksek olduğu gözlemlenmektedir. Erken tespit ile birlikte görme siniri hasar görmeden tedavi gerçekleştirilebilmektedir. Erken tedaviye büyük bir önem verilmesi gerekmektedir. Çünkü bu hastalık ilerlediği dönemlerde kalıcı görme kaybına neden olabilmektedir.
Gözde Karasu Hastalığı Nedir?
Gözde karasu hastalığı nedir? Göz tansiyonu veya glokom ismiyle de bilinmekte olan bu hastalık görme sinirinin ilerleyici hasarları ile karakterize olan bir hastalıktır. Dünyada meydana gelmekte olan görme kayıplarının nedenlerinde ikinci sırada yer almaktadır. Erken dönemde belirti vermeden ilerlemekte olan bir hastalıktır. Bundan dolayı pek çok insan bu durumdan erkenden haberdar olamamaktadır. Bu noktada ise düzenli kontroller büyük önem taşımaktadır. Düzenli kontroller ile birlikte erken dönemde fark edilerek erkenden tedaviye başlanabilmektedir.
Glokomlu Göz Nasıl Görür?
Glokomlu göz nasıl görür? İlk dönemlerde hastaların büyük bir kısmında hiçbir belirti gözlemlenmemektedir. Fakat erken dönemde bazı hastalarda baş ağrısına, dönem dönem bulanık görmeye, geceleri ışıkların etrafında ışıklı halkaların oluşmasına neden olabilmektedir. Aynı zamanda televizyon izlerken göz etrafında ağrı oluşmasına neden olabilmektedir.
Göz tansiyonu hastaların büyük bir kısmında ancak ilerleyen dönemlerde belirgin görme kayıpları oluşmaya başladığında fark edilmektedir. Genetik durumlar ve bazı hastalıklar bu durumun oluşma ihtimalini de arttırmaktadır.
Göz Tansiyonu Kaç Yaşında Olur?
Göz tansiyonu kaç yaşında olur? Açık açılı göz tansiyonu çocuklarda veya gençlerde ortaya çıkabilmektedir. Fakat genellikle 45 yaşından sonra ortaya çıktığı gözlemlenmektedir. Göz tansiyonunun yükselmesi özellikle 40’lı yaşlardan itibaren başlamaktadır. İlerleyen yaşlarda ise hız kazanmakta ve ilerlemeye devam etmektedir. 60 yaşın üzerinde olan bireylerde bu hastalığın görülme ihtimali %2’dir.
Çok sık rastlanılmakta olan bu hastalığın erken dönemde fark edilmesi büyük bir öneme sahiptir. Kapalı veya dar açılı olan glokom özellikle orta yaşlarda olan kadınlarda daha sık oluşum göstermektedir. Küçük gözlere sahip olmak, genetik yatkınlık, hipermetrop olmak bu hastalığın oluşumunda yer alan risk faktörleri arasında bulunmaktadır. Risk faktörlerine sahip olan kişilerin mutlaka düzenli göz muayenesi yaptırması önerilmektedir. Çünkü hiçbir belirti vermeyen bu hastalık, düzenli kontroller esnasında fark edilmekte ve tedavi erkenden başlatılmaktadır.
Sosyal Medyada Paylaş:
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Katarakt Nedir?
Kataraktın kelime anlamı “hızla aşağı doğru akan su” ya da başka bir deyimle “çağlayan” dır. Bu benzetmenin ilk kullanımı 11. yüzyıla kadar dayanmakta olup, arapça aynı anlama gelen “nuzul-el-ma” keli...
Kornea Nakli
Kornea nakli hakkında merak edilen birçok soru bulunmaktadır. Fakat öncelikle kornea, göz küresinin en ön kısmında yer alan şeffaf bir toku olarak tanımlanmaktadır. Dış dünya ile gözün arasındaki bağl...
Göz Seğirmesi
“Hava bulanıyor, kar mı yağacak Sol gözüm seğriyor, yar mi gelecek?” Bu Sivas-Şarkışla türküsü, göz seğirmelerini stres kaynaklı bir nedene bağlar. Esasen büyük oranda da doğru olan bu folklorik tespi...